ulat bulu moden ;)

salam. sini kawan kawan. mawar nak berkongsi sesuatu. sungguh seronok senanya melihat gelagat mereka mereka mereka mereka  ini. silent mood dalam situasi mereka. macam biasa.
harini mawar adalah gua. ;)
jenis entri; agak selamber buber bieber. 
ukuran; agak panjang (pling panjang cik kiah membebel)
mood; hayati kesengsaraan gua.
value; susah itu indah. (indahlah sangat)

cerita harini tentang di gelagat di train terutamanya dan bus. bus? okayh fine korang naik kereta. gua naik bas.asal? gua ada lesen belum ada kereta. hidup gua memang macam ni. dari kecik gua tak matang hidung berair berhingus berleleh. gua dah kenal dah apa itu bas apa itu keretapi tanah melayu apa itu jalan kaki sendiri dalam jarak yang panjang. gua salu usha usha sekeliling senang cite macam try n error semua tempat. ada mata gua guna bace signboard. cuma gua rabun. jadi susah bila gua dalam ktm selalunya gua taktahu next station apa. kebetulan makcik soundspeaker rosak agaknya. terkedip kedip gua bace peta kat atas dalam ktm yg sesak sangat .almaklumlah kan. gua pulak MACAM kecik .dan MACAM ramping . di samping mereka mereka yang agak besaar sangat pulak cam gergasi.
ulat bulu moden. aku search kat pakcik google. dia bagi aku yang ne.
oke menggelikan weh !
tapi lama lama. cute pulak ekau yeea. ;p

ceritanya bila gua selalu pegy jauh sejak dua tiga menjak ne. selalu jugak naik ulat bulu moden iaitu ktm. DAH gathering pon dah kali ketiga kan. kihkih. untungla rajin. naik patah dah kaki gua overdose jalan. gua dah hukum seksa kaki gua. tolong bagi gua rehat. tolong merayu. tapi tapi tapi. next gathering kat extreme park shahalam pula. memang gua gedik nak pergi lagi. untunglaaaaaaaaaa gua dera kaki gua tiap minggu.. dan kali ne gua tak perlu naik ulat bulu moden. yeah!

dan gua cerita balik. situasi menunggu ulat bulu moden sampai ke landasan.

gua memang selalu tepati masa. gua nak kuar mesti berikut berikut. gua tepati. gua benci menunggu. tapi gua ada kesabaran yang agak banyak. macam kontra. tapi taktahulah. gua cover gua tak marah dengan ulat bulu ne.  kalau nak tahu gua asal checkpoint pertama ialah stesen klang. jarak antara dua ulat bulu rasanya macam setengah jam. haih lambat sungguh. gua tunggu tunggu gua punya mata dah melilau. gua selalu tengok fesyen yang melekat dekat masyarkat yang nak naik sangat ulat bulu ne.. macam macam ada. sebaik gua perempuan. selalu gua mesty tengok fesyen india. maklumlah. klang itu india. india itu klang. haih apalaa nasib klang ku ini. then terkedek kedek ulat bulu tue tunjuk muka nak sampai. alhamdulillah sampai. ;) senyum melebar

sesudah nak masuk.


sebelum masuk semua gelabah gelabah nak duduk depan pintu supaya senang masuk.kan dah ada garisan dekat bawah lantai. dah comel lote dorang lukis. yang tak tahan bila dah sampai. mamat mamat yang tunggu depan  kotak pintu tue frust.hati pecah hancur gedebuk cmtu jee berderai!  hahaha macam tak tahu pulak. yang hangpa dok beratur pintu gerabak wanita kenapa. kesian pulak. tapi kadang kelakar tengok gelagak dorang. panik muka dorang lucu. kadang kelakar. kadang lawak. alahai pengghibur hati di pagi hari.

dah masuk ulat bulu moden.

memandangkan gua agak kecil dan pandai dalam menyelit. gua pon menyelitkan diri melilau cari kerusi sebagai kerehatan untuk perjalanan jauh. alhamdulillah kebanyakkannya gua dapat. hihi. okay ada satu hari ne. gua ngantuk sangat sangat. gua terlentuk habes. tapi lentuk gua jenis statik. gua takkan merelakan kepala gua cecah bahu orang lain. tidur punya tidur. gua terkejut dengan ulat bulu moden main brek brek mengejut. tup tup orang depan gua dah bertukar ganti. gua mamai. gua rasa cam dunia mana dua ada sekarang ne. oh baru gua ingat balik. aku dalam train. kemudian gua sambung tidur balik dalam kepala tegak. bagus kan kepala gua.gua  dah disiplinkan kepala gua bgitu agaknya. hihi. good girl.;)

kemudian mata gua melilau. . .

gua akan jadi macam ne. bila time ne  gua rasa macam malu sangat semua tengok gua tidur.agaknya buruk sangat muka gua., adesss. gua usha. ada seorang minah ne. melayu . cakap kat hp. gua rasa mulut dia macam murai tue dah dekat sangat dengan hp tue. tapi suara beliau amatlah nyaring dan macam pakai speaker. alahai orang ujung sana leh dengar akak oi. gua lihat 5 minit kemudian. makcik cina yang dok sebelah dia tak tahan. lalu berubah tempat ke tempat lain. mana taknya kalau gelak macam mengilai .kalah hantu langsuir. menang lagi kau cik kak oi.

itu satu. yang ne kedua. gua time balik. 


adalah gua tak dapat pasti ada seorang pakcik ne berketurunan apa. macam india macam bangla. tapi bukan melayu. dan pakcik duduk sebelah gua. gua macam biasa buat tak wujud sebelah dia. kebetulah makcik soundspeaker train takda. so takda la annoucement next station apa. lalu pakcik tersebut minta tolong gua jadi makcik soundspeaker utk dia seorang sahaja. setiap kali train benti. gua kena lihat apa nama station sampai mana. dari kl dya nak pergi subang. banyak kot singgah. gua dengan mata kuyu. ngaaaaaaaaaaaantuk  ne pakcik. aduhai. tolong jugaklah pakcik ne. tiba tiba gua kesedaran. gua macam dah salu jadi kaunter tanya untuk penduduk KL kan. setiap kali gua pegi mesti kene tanya. agaknya tertulis di dahi gua. "sila tanya aku" -_-'

dan gua selalu jejak monorel jugak. sebab apa. adalah sebab biasa. port tue jugak lah . tempat port celcom. upax xpax pax pax pax dan seangkatan dengannya .dari gua kecik gua jejak kl sampai tua gua asek kena layan dorang. macam biasalah dorang berkata; dek dek umor bape dek. gua jawab 20. tipu sunat. dek  nak tak simkad free. nak tak? orang kata cukuplah kalau dah pijak tahi berhati hati sekali lagi (mana aku dapat peribahasa neee?)  . gua terus cakap. sory lah bang gua dah amek dah dekat mamat sebelah sane. lalu gua tunjuk rakan celcom beliau yang lain. dya pon angguk angguk tersenyum. gua cabut! heehe. gua bukan nak cakap apa tapi selalu si celcom ne salu tak trangkan detail apa plan dorang senanya. gua hmpir tertukar no maxis gua ke celcom. gare gare mamat celcom monorail tersebut. haih...

tapi kini gua tetap pakai UPAX. untunglah korangg kan gua dah pakai.~

dan pada gathering ketiga. bersama amal dan KSP. gua dengan rasa bataknya. menaiki LRT putra. orang kaata laju sikit  dari ktm. oh. bagi gua laju sangat pulak. gua yang agak kekurangan lemak ketika menaiki. terenjak kebelakang dua tapak. akibat ulat bulu moden versi remaja ne. main kasar. start je dah laju. hamboi kau! kalah ulat bulu moden versi atok--->ktm , tetiba gua terpandang budak kecil yang seakan excited menaiki LRT tersebut dan teranjak kebelakang macam gua. ke gua macam dia. gua sedar gua macam budak budak. gua pandang bawah. gua malu! OKBAI#

rasanya cukup sudah. pasal bas gua cerita lain kali. bas lagi dasyat. salah satunya. mamat bangla ngurat gua dalam bas! haha. geli. oke jangan cerita lagi. gua pelrukan rehat secukupnya. selamat malam korang!

UNTUNGLA gua dah jumpe si Abang Nara. Beautiful Nara. blogger terfemes di Malaysia bhai. ranking 1juta. ;) isteri cun. baru mengandung satu minggu, kawin awal bulan enam. harap maklum.gambar? tanya EN Amal!


abang naraku ;P
tq giler sudi bace, ;) pnjg ne bro. gua tabik kat lu lah! syg lah! ;)

20 comments:

Ku Azhar said...

love gile2 kt ulat bulu :D

aremieroul said...

he3.. :)

the garang said...

perghh !
jumpa abg nara tu !
:)

I do I need Iman said...

kuazhar; ulat bulu yg btol ea? hahaa
aremirul ; ;). syum je kan
the; eleh macam laaa xjmpe!

Rafidah Farhana said...

Adventure gilaaa ulat bulu woo. Kita sama kalau naik mesti nak terkebelakang. Sep,sep ! :D

I do I need Iman said...

hahah tah sesat. name baru. kihkih. tq bace. ;)
seppp!

Engku Sofea said...

hahaha first time rasa ulat bulu comel :D

saiazuan said...

huhu pnat baca.. ble nk lawan populariti nara?hehe

I do I need Iman said...

engku; haha sepp! same lah kte
saia; hihi sort. ne entry plg pnjg. hihi. tpi tq

I do I need Iman said...

saia; lawan?? susah gileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Pendamba Mawar said...

baca dari 1.15..tido jap sambung balik baca ni baru siap..lalala

KimiCnoL said...

fuh..semput bace..sampai boleh rase feel terkebelakang tue ;p

boleh pakai ke petua nie??

TrigYy said...

yeay.. dh abis baca.. bnyk btol pngalamn mawar. boleh buat 5-6 entry nie.. hehhe.. btw, nnti naek ulat bulu ni ag ye dtg jmpe edi.. hahha

muhamadsufian89 said...

TAK SUKA NAIK ULAT BULU KALAU KENA BERDIRI LAMA-LAMA. HUH!

Faiz said...

rilek je..amik je sume tu sbgai menguji kesabaran kita..aku pn salu jg tension nek ktm nie..siap kne himpit ngn makcik bangla mse aku duduk lak tu yg sememangnye tempat duduk dh penuh..dia gagah gak nk himpit aku..sbr jela aku..huhu

~CiK TiNieY~ said...

ulat bulu pun ulat bulu la...asalkan moden...hahaha

Farierahasanz said...

hahaa . .peribahasa terkini . . wiwiwii =P

NNisa said...

yess berjaya juga ku habiskan pembacaan.
weee~~

I do I need Iman said...

oke first mawar nak ckp terharu gile bace smpai hbes. kalau gua pon rsa agak mls. hihi ;P.

pdmba; alah aslkan abce. tq pdmba;)

kimi; tabik giler ;ah smpai fuhh. feel? mekasih ;)

triggy; hihi orang suke jaalan jauh cmney lah hidup.! edie ckp jeee bile. haha on je. kihkih

I do I need Iman said...

sufian; samelah. ulat bulu kedekut nk bgi seat bayk3 kan.

faiz; sape suruh kau kecik sgt. haha. mkcik india? giler kesian. hi3

cik tini; kihkih. ulat bulu pon ulat yg mmbntu gak ;)

fariera; haha. cilok mne pon tatau ;p

nisa; mekaseh nisa. love u lah!