bukan alasan la my dear.

salam puasa semua. salam hampir berbuka;)

harum semerbak di dapur rumahku yang tersayang. sedang mereka bertungkus lumus di dapur membedal dapur yang mengeluarkan asap yang pelbagai bau. sampai beta tersedak terbatuk ter haaaaaaaaa-chum berjuta kali dibuatnya, akan tetapi beta sedang bermanja dengan blog tanpa menolong sikit pun. untuk pengetahuan. harini jela beta kurang tolong. paham ye sekalian. kuuuurang tolong . . maksud lain bukan tak tolong langsung ;p. maklumlah beta terlalu abaikan blog yang umurnya pun mencecah tua dan kedut kedut dan jeragat mulai kelihatan. maaf ya. beta kembali . yeay!. sesi membebel mak nenek tamat~

tajuk; dont give me a thousand of excuse
mood; blur blur resah gelisah jap
jenis entry; open-minded ,otak kasi bukak sikit.

okeyh. ada cerita mahu kasi tahu. sebenarnya nak kaitkan dengan ibadah puasa. berpuasakah anda harini. adakah cukup dengan lapar perut bunyi gendang gendung dan tekak haus macam kemarau perit atau bibir mengelupas lupas macam tak minum sejuta hari.?. cukupkah? berbaloi kah ? tidak sayangku. tetapi hati dan niat. tolong kasi betul sikit. hantar workshop. iaitu Rumah Allah. kasi jahit jarum sikit. sebab asek terluka dan terobek je hati ini. cat kasi merah betul. sebab dah banyak sangat titik noda hitam. sendiri tanya hati nurani? hati aku macam tue ye?
dan muka mereka yang bepuasa dan hati yang belum setting habis akan kelihatan seperti. jalan pun serupa takda kaki. cakap pun serupa mulut terkunci. senyum pun macam nak taknak je. buat kerja pun xsemenggah. muka pun toya je. dan dulu ratu cantik terus jadi ratu paling hodoh di dunia. mood lagilah kurang mood. macam bulan mengambang je setiap hari. apa alasan anda? puasa puasa puasa puasa. macam maksud anda adalah. puasa itu satu kepenatan dan aku wajib penat. astagfirullah. bertaubatlah kamu.

sebab bila beta terdengar kata kata begini yang berdesing di telinga yang dua ini.

aku penatlah tak larat laah nak buat kerja. aku puasa lah.
malaslah. aku penat ne paham tak. jangan bagi aku pening
taknak la. tak larat nak jalan. tak da tenaga
aku betul betul penat ne.tension tol. badan pun lenguh je ne
ko tak puasa boleh la. aku ne puasa tahu. mana boleh buat kerja sangat.
penatlah malaslah penatlah malaslah penatlah malaslah penatlah malaslah penatlah malaslah?
penatlah malaslah penatlah malaslah penatlah malaslah penatlah malaslah penatlah malaslah?
penatlah malaslah penatlah malaslah penatlah malaslah penatlah malaslah penatlah malaslah?

haih sabar jelah dengar. dalam bahasa kasar, kasi lempang nak? . sabar sabar . ini situasi di universiti. setahu beta yang masuk universiti semua educated. tapi pemikiran kadang kadang menang lagi yang tak da sijil spm pun. otak kasi bukak. kasi ruang udara masuk. sepatutnya puasa lah kunci kekuatan orang Islam kan. Nabi pun berperang dulu time puasa okay style je. beniaga panas terik lagi. jangan sesekali anda jadikan alasan. beta sendiri pun kehulur hilir berniaga cari rezeki. mulut ne potpetpotpet pasal bisnes. anda kata begitu? macamlah beta tak penat tekak ne ha. mahu tercabut agaknya dok membebel je. tapi hati kata mahu, jadi anggota kata no hal lah bro ;). maaf anda salah sama sekali. bila mindset sudah katakan tidak. maka tidak lah jadinya. moga kita tak tergolong kan. amin. sila pergi ke otak. tekan main think , setting ,design , dan adjust way to think. should be valuable. percayalah kalau anggap puasa sebagai ibadah. puasa dua bulan pun sanggup insyallah ;). sekian awak.


A DROP OF INK CAN MOVE A MILLION PEOPLE TO THINK.

WE CAN TAKE FROM OUR LIFE UP TO WHAT WE PUT TO IT.

12 comments:

Pendamba Mawar said...

puasa bukan alasan..itu je pendamba nk tulis..kan?

Nyamuk Terbang said...

puasa x bermakna kita perlu lemah dri sgla aspek

cik dot said...

kurang tolong ye? huhu.
puase mmg bkn alasanny utk xwat kje. hee

Muhd Fadil said...

puasa la kena kerja kuat...

#cari duit lebih nak raya. yahooo.

Faiz said...

sabar itu adalah kunci utama dalam berpuasa..=)

I do I need Iman said...

pdmba; itulah senanye motif entry ne ;p
nymuk; setuju! malah kena lagi kuat~!

I do I need Iman said...

dot; ala kurg sikit je laa dot! ;p

fadil; yeah! tgah carik duit lah ne. pnt tau ;p

faiz; betol betol. kalau takda sabar dah lame beta mgalah

urzain hussain said...

puasa bukan alasan ..

Popoi said...

puasa la kite kne kuat,, hehe

I do I need Iman said...

urzain; daouble tripple setuju!
popi. sgt betul itu statement;p

Lala Adila said...

like , like , like ..
puase bukan alasan untuk mals buad keje .

I do I need Iman said...

lala; tuee ha ade butang like sane tue ;p. setuju